1. HotStyle: Megatomi, A Divatos Okostelefonok Szuperhőse - Interjú Szabó Tamás Webdesignerrel

  A hazai divatélet szereplői közül először Balla Vivienne divatfotósnak készített iPhon és iPad alkalmazást. Megatomi – szabadúszó grafikusból lett webdesigner – bemutatkozó alkotása olyannyira jól sikerült, hogy még az amerikai Fashion Copious blog is beszámolt róla. Ám az itthoni divattervezők, divat világában dolgozó szakemberek valahogy még nem éreztek rá az iPhone és iPad alkalmazások fontosságára, ezek okairól, külföldi sikerekről, divatfotós párjáról, a közös munkáról, nagyszabású tervekről beszélgettem Megatomival.

  - Mikor kezdtél a divat iránt érdeklődni?
  - Nyolc éven keresztül dolgoztam egy reklámügynökségnél, kezdetben, mint programozó és grafikus, majd az utóbbi években, mint kreatív igazgató. Ezalatt az időszak alatt, főként a reklám területén mélyedtem el, de természetesen, mint laikus mindig is érdekelt a divat.

  Párom, Balla Vivienne divatfotós mellett, egyre nagyobb betekintést kaptam a hazai divatéletbe, egyre több kreatív szakmabelit ismertem meg személyesen. Az első kifejezetten divatirányú megrendelésem Vivitől érkezett, mikor 2007-ben elkészítettem weboldalát.

  - Neki készítettél iPhone alkalmazást is legelőször, vele kezdeni azért egész jó helyzet volt.
  - Igen, ilyen szempontból nagyon szerencsések vagyunk, egymást inspiráljuk és egészítjük ki. Én felelek minden grafikai megjelenéséért, ő pedig engem kalauzol a hazai divat világában.

  - Kiknek készítettél még iPhone alkalmazást?
  - Eddig öt-hat divatfotóssal dolgoztam együtt, de folyamatosan kapok felkéréseket. Az első külföldi megkeresésem Sam Robinson brit fotóstól jött, aki az iTunes Store-ban bukkant rá Vivi alkalmazására. Épphogy elkészültem jött Olly Burn brit és Niko Mitrunen finn fotós felkérése is. Itthon ismeretlennek számítanak, de (nem mellékesen) mindegyikük fotózott már Vogue, Allure, iD magazinokba, szóval nem kis nevek. Jelenleg egy lengyel divatfotós alkalmazásán dolgozom.

  Friss munkáim révén azt gondolhatják rólam, hogy én vagyok „az a grafikus/programozó, aki a fotósoknak készít alkalmazásokat”, ellenben én a divatszakma minden területén szeretnék megjelenni. Ezért nyitottam új irányba, mikor elkezdtem a Zoe Phobic Knit alkalmazást készíteni.

  - Azt olvastam, hogy a pároddal, Balla Viviennel, egymás kritikusai vagytok. 
  - Igen a legnagyobb kritikusai vagyunk egymásnak. Rengeteg időt töltünk azzal, hogy séta közben egymás látásmódjáról, stílusáról és szakmai útjáról elmélkedünk és vitázunk. Mindig őszintén elmondjuk a másiknak a véleményünket, ezt nyilván nem mindig jó hallani, de csak így lehet fejlődni.

  - Többnyire tetszenek a fotói?
  - Természetesen szeretem a munkáit. Nagyon nőies, finom képeket készít, melyeket nyilván férfi szemmel máshogy nézek, ezért néha szoktam is piszkálni, hogy több vadság és szexualitás még elférne a képeiben. :-)

  - Te mennyire vagy szakmailag Vivi árnyékában?
  - Szeretnék is ott maradni. Én nem vagyok exhibicionista típus, nem szeretek szerepelni.

  - Akinek a neve MEGATOMI, arról ezt a kijelentést nehezen hiszem el.
  - Ez egy vicces becenévként indult. A Szabó Tamás nagyon gyakori név, így elkezdtem a Megatomit kvázi „művésznévként” is használni. Ha komolykodni akarnék, az nem én lennék, ez a név megjegyezhető, és figyelemfelkeltő is egyben.

  - Nincs közöttetek szakmai rivalizálás? 
  - Talán a kezdetekben volt. A reklámügynökségi éveim után, felszabadulva teljesen új utak nyíltak meg előttem és amennyire csak lehetett szerettem volna megvalósítani önmagamat. Nyitottam a divatszakma irányába, ami korábban kettőnk közül csak Vivi terepe volt. Néha okozott kisebb konfliktust ez kettőnk között, de a legtöbb esetben partnerei voltunk egymásnak a munkában is. Például nem egyszer fordult elő, hogy ugyanannak a tervezőnek dolgoztunk egy időben. Ő a kampány képeket készítette, én pedig a weboldalát a divattervezőnek. Így sokat tudtunk segíteni egymásnak, hogy a végeredmény a lehető legharmonikusabb legyen.

  - Ki a kedvenc divatterveződ szakmai szemmel?
  - Ha egyetlen márkát kellene kiemelnem, akkor számomra Calvin Klein az etalon. Imádom, azt a minimál designt, ami erősen jellemzi a márkát. Fekete-fehér kampányfotók, letisztult hirdetések és weboldal. Ez a vonal végig van vezetve a termékektől a csomagoláson át egészen az utolsó arculati elemig.

  - Hogy jött az ötlet, hogy iPhone alkalmazást készíts?
  - Szeretem az iPhone-omat, iPad-emet teljes mértékben kihasználni, és az alkalmazások nyújtják ezeknek az eszközöknek a lényegét. Szerencsére ma nagyon népszerűek az iPhone-ok és rengetegen rohangálnak ilyen telefonnal, így tökéletes reklámfelülete lehet egy-egy márkának. Ezt a nagy külföldi divatcégek már korán felismerték. Elsők között jelentette meg aGucci az iPhone alkalmazását, amibe rögtön beleszerettem. Ekkor jött az ötlet, hogy fotósoknak is milyen jó portfólió bemutatkozási lehetőség lenne. Elkészítettem Vivi programját, amin gyakorlatilag megtanultam ezt a programozási nyelvet, majd a külföldi fotósok rögtön rákaptak. Azt hittem, hogy az itthoni divatszakma is nagy érdeklődést fog mutatni egy ilyen alkalmazás iránt, de egy kicsit csalódnom kellett. A hazai online sajtót nem is érdekelte az első magyar fotós iPhone app, míg az amerikai Fashion Copious blog nem írt róla követendő példaként. Minden divatszakmában dolgozó kreatív szakembernek ajánlotta, mint bemutatkozási felület. Ez után a cikk után kezdtek róla itthon is cikkezni. Valahogy mi magyarok nem ismerjük fel, ha valaki valami új, jó dolgot hoz létre. Ez igaz a zenére is. Egy magyarnak be kell előbb futnia Angliában, hogy itthon is kapjon elismerést, mint példáulYonderboi-nak. Nem értem miért működik ez így itthon, ezért van a részemről egy kis értetlenség.

  - A felkérésre készült munkáid közül, melyik tetszik igazán?
  - Mindig a legfrissebb a kedvenc, amibe mindig többet szeretnék beletenni, mint a korábbiakba. Próbálok programozóként és grafikusként is fejlődni, munkáról-munkára. Természetesen az örök kedvenc, az első – Vivinek készült – alkalmazásom lesz, mely időről-időre frissül, és abban próbálom ki az új ötleteket, melyek később mások programjaiba is megjelennek.
  Az új kedvenc a Zoe Phobic Knit, mely az első divattervező számára készült programom. Ennek tervezése 2011 karácsonya környékén kezdődött és két hónap alatt készült el. Ez új terep volt számomra, új kihívásokkal és végeredményként Ágó (a márka tervezője) jobb és látványosabb alkalmazással büszkélkedhet, mint mondjuk a Zara.

  - Mik a hosszú távú terveid?
  - Szeretném sok területen kipróbálni magam. Rengeteg dolog van még bennem, amiket évek óta tervezek és szeretnék megvalósítani vagy itthon, vagy külföldön.

  - És külföldön hol élnétek?
  - Mindketten szinte betegesen vonzódunk Olaszországhoz. Legyen szó utazásról, ételről, zenéről, autókról… az ottani élet, az olasz mentalitás nagyon közel áll hozzánk.

  (Source: hotstyle.hu)

 2. Phenom’enon: Megatomi új, divatos applikációja okostelefonokra

  Megatomi neve már ismerős lehet azok számára, akik egyszerre rajonganak a divatért, a modern technikáért és az okostelefonokért. A designer szuperhős már több olyan applikációt készített iPhone-okra és iPadekre, amelyek divattal foglalkoznak, és amelyek forradalmi újításnak számítanak a hazai szakmában.

  Legújabb okostelefonos alkalmazása például a Zoe Phoebic márka számára készült. Szimon Ágnes Nóra, a márka alapítója és tervezője ily’ módon az első olyan magyar divattervező, aki ilyen applikációval büszkélkedhet. A különleges újdonságról Megatomi így nyilatkozott:

  „Régóta szerettem volna egy divattervező számára iPhone alkalmazást készíteni, mert nagyon érdekelt, hogy miként lehet hasznosítani ezt a felületet kollekciók bemutatására. A Zoe Phobic Knit esetében fontos szempont volt, hogy minél több információval szolgáljon, kihasználja az iPhone adta lehetőségeket (pl. GPS), de mindezt minimalista, letisztult tálalásban kínálja, amely szorosan igazodik a márkáról kialakított képhez.”

  Az alkalmazás tartalmaz egy rövid bemutatkozást, amely segít abban, hogy jobban megismerhessük a Zoe Phoebic márkát, továbbá megnézhetjük az aktuális és korábbi kollekciók lookbook fotóit, illetve az azokhoz tartozó kampányképeket is. A kedvenceinket egyetlen érintéssel akár posztolhatjuk is valamelyik közösségi oldalra, sőt mi több, akár meg is rendelhetjük azokat.

  Ha szeretnétek jobban megismerkedni az alkalmazással, és Tomi munkáival, akkor kattintsatok ide! Továbbá ne felejtsétek el felkeresni Zoe Phoebic oldalát sem, ha pedig Ti is iPhone tulajdonosok vagytok, akkor klikkeljetek ide, és töltsétek le az appot!

  (Source: phenomenon.hu)

 3. HG.hu: iPhone-on is hasítanak a magyar divattervezők

  Balla Vivienne divatfotós után a hazai divatélet szereplői közül egy divattervezőnek is lett saját iPhone és iPad alkalmazása. A Zoe Phobic márka applikációját, akárcsak Vivienne-ét Szabó Tamás, azaz Megatomi készítette. A szabadúszó grafikusként és programozóként tevékenykedő srácot kértük meg, meséljen az alkalmazásokról, és arról, hogy miért is kell egy 21. századi divattervezőnek ilyesmi.

  A szabadúszóként tevékenykedő Megatomi nyolc évnyi reklámügynökségnyi tapasztalattal a háta mögött tudását manapság leginkább a divatszakmában próbálja kamatoztatni. Több hazai divattervező is neki köszönheti a weboldalát, mindamellett számos külföldi divatfotósnak készített iPhone alkalmazást, Londontól Los Angeles-ig. Tomi az első divat téma köré épülő alkalmazást barátnőjének, Balla Vivienne-nek készítette, de régóta szeretett volna divattervező számára is iPhone alkalmazást kreálni. “Nagyon érdekelt, hogy miként lehet bemutatni egy kollekciót ezen a felületen” - mesélte Tomi. Munkái során első lépésben általában egy részletes koncepció tervet állít össze, ami később a megrendelővel együtt formálódik a végleges változattá. Általában a kész program kilencvenöt százalékban megegyezik a látványtervekben felvázolt verzióbal. “Mikor nekilátok a tervezésnek, mindig szem előtt tartom az adott márka arculatát, a kampányképeivel sugallt hangulatot, így az alkalmazásaim minden esetben idomulnak hozzá” - hívta fel a legfontosabb kitételre a figyelmet Tomi.

  A Zoe Phobic Knit program esetében fontos szempont volt, hogy a korábbi kollekciók is elérhetőek maradjanak, így idővel egy komoly archívumot tartalmazhasson a program. A kollekció lookbookjában a ruhák képe mellett egy rövid leírás és a szóban forgó árat is feltűntették, illetve a webáruházzal történő összeköttetésnek hála, a felhasználóknak lehetőségünk van a meg is rendelni egy-egy darabot. A lookbookokon kívül természetesen a kampányképek, a márka bemutatása és a Zoe Phobic Knit Shop elérhetőségei is helyet kaptak a felületen. De a program tartogat még extrákat, ahogyan azt Tomi is elmondta: “Ráadásként a beépített térkép a GPS-t használva elnavigál a showroomba. A nekünk tetsző képeket megoszthatjuk Facebook-on, Twitter-en, vagy beállíthatjuk háttérképnek.”

  Itthon nem sok tervezőnek, kreatív szakembernek, márkának van saját alkalmazása. Ennek a legfőbb oka Tomi szerint, hogy a hazai divatszakma képviselői még nem ismerték fel egy ilyen alkalmazásnak a fontosságát. A fejlesztő reméli, hogy a Zoe Phobic Knit alkalmazást látva változhat a helyzet. A Balla Vivienne-nek készített program jól mutatja, hogy mennyire lehet sikeres egy ilyen fejlesztés: Vivienne applikációját egy év alatt több mint 10000 eszközre töltöttek le világszerte. Az alkalmazást a Fashion Copious blog is “követendő példaként” mutatta be minden divatszakmában dolgozó számára. 

  Egészen eddig erre itthon csak fotósok figyeltek fel, más területről ezidáig megkeresés Tomihoz nem érkezett. “Külföldön már nem kell kampányolni, meggyőzni fotósokat, divattervezőket, stylist-okat ennek jótékony hatásairól. Egy alkalmazás lehet az adott tervező, vagy márka reklámfelülete, portfóliója, mobil áruháza is” - vázolta a sokrétű felhasználást Tomi. Sokakban felvetődik, hogy egy fiatal tervezőnek miért van szüksége egy ilyen programra, de ahogy ma már nem kérdés, hogy szükséges-e egy weboldal, a későbbiekben egy ilyen alkalmazás létjogosultsága is magától értetődő lesz. És Tomi a legnagyobb előnyre is felhívta a figyelmünket: “Míg egy weboldalhoz számítógép szükséges, addig egy ilyen alkalmazással bármikor a zsebünkben lehetnek a tervező legújabb kollekció”

  Talán a kételkedőket meggyőzi az, hogy napról-napra jelennek meg a nagy divatházak az Apple boltjában. A Gucci, a Dolce&Gabbana, az Armani vagy a DKNY is jelen van, csak hogy a legnagyobbakat említsük. De a fast fashion cégek sem maradnak el a házak mögött: a H&M, a Mango, a Zara vagy a Pull&Bear programjai folyamatosan frissülnek az új kollekciókkal. Nagyon praktikus, mert áraik már forintban vannak megadva, így egy-egy bevásárlás előtt már összeválogathatjuk a nekünk tetsző ruhákat.

  (Source: hg.hu)

 4. SHOPPING.HU: Zoe Phoebic a telefonokat is meghódítja

  A magyar divattervezők közül Szimon Ágó, a Zoe Phoebic márka alapítója és tervezője az első, aki saját okostelefonos alkalmazással büszkélkedhet. Az iTunes-ról már letölthető applikáció segítségével Ti is megismerkedhettek a designerrel illetve az általa készített kollekciókkal, sőt mi több az azokhoz tartozó kampányfotókat is megnézhetitek.

  Az iPhone-okra és iPad-ekre letölthető különleges alkalmazást Megatomi készítette, akiről már többször is hallhattatok nálunk. A két tervező együttműködése ékes példája annak, hogy a divat és a modern technológia manapság már kéz a kézben jár, gyakorlatilag egyik sem létezhet a másik nélkül.

  Ezt az összefüggést külföldön már sok szakmabeli felfedezte, hazánkban azonban csak most kezdenek komolyabb figyelmet kapni az ilyen, innovatív jellegű megoldások. Remélhetőleg azonban mostantól kezdve gyakrabban futhatunk majd bele ilyen alkalmazásokba, és remélhetőleg tényleg szó szerint testközelbe kerülhetünk majd a modern divattal.

  (Source: shopping.hu)

 5. SHOPPING.HU: Ismerjétek meg Megatomit, az online divat szuperhősét!

  Ha egyszerre érdeklődtök a divat és a modern technológia iránt, akkor már egészen biztosan hallottátok Megatomi nevét. Annak ellenére azonban, hogy mostanság gyakran találkozhattunk a designer  munkáival, személyét eddig némi homály fedte. Most viszont fülön csíptük a kreatív szuperhőst és lerántottuk róla a leplet! Olvassátok el interjúnkat és ismerkedjetek meg Tomival, akivel munkásságáról, a hazai online divat helyzetéről és jövőbeli terveiről is beszélgettünk.

  Shopping.hu: Az elmúlt hetekben, hónapokban számtalan olyan telefonos alkalmazást készítettél, melyek kapcsolatosak a hazai divatvilág jeles képviselőivel, eseményeivel. A munkád során hogyan és mikor kerültél először kapcsolatba a divattal?

  Megatomi: Tíz éve vagyok együtt párommal Balla Vivienne-nel, akitől nagy dózisban szívom magamba, azt, ami a divat világában történik. Annak idején, mikor elkezdett a fotózással foglalkozni együtt dolgoztuk ki a munkájával kapcsolatos online megjelenést, a weboldalát, a nevet mellyel képviselheti magát, a stílust melyet követni fog, szóval gyakorlatilag mindent.

  Akkoriban egyébként én még egy reklámügynökségnél dolgoztam ahol nem igazán volt lehetőségen teret engedni a fantáziámnak és ahol nem igazán tudtam kiélni a kreativitásomat. Hamarosan azonban a hobbimmá vált Vivienne márkájának építése. Hétköznaponként persze dolgoztam, hétvégén viszont fotózásokra jártam és ezek után sokszor hajnalig retusáltunk, beszélgettünk és terveztünk. Mostanság sajnos már nagyon ritkán tudok elmenni fotózására, de ez változni fog hiszen már készül a közös stúdiónk. Fontos, hogy legyen egy olyan társ, aki ad a véleményedre és viszont. Vivienne egyébként a legnagyobb kritikusa a munkáimnak, igaz én sem kímélem az ő képeit, ha erről van szó.

  Idén végül úgy döntöttem, hogy eljött az ideje a változásnak. Megcsömörlöttem a nyolcévnyi ügynökségi munkától és valami újba akartam kezdeni, valami újat akartam kipróbálni. Igaz, azt nem tudtam, hogy hogyan fogjak hozzá. Nevem ugyan még nem volt, bár Vivi webes jelenlétét már ismerték és dicsérték. Ez lett tehát a kiindulási pont és ennek kapcsán határoztam el, hogy ezzel kell úgymond “házalnom”.

  Ekkor született meg MEGATOMI, a designer szuperhős.

  Shopping.hu: Mikor a telefonos alkalmazások és a web design kerül szóba, akkor talán kevesen gondolnák, hogy ennek a kettőnek bármi köze lehet a divathoz. Neked hogyan sikerült felfedezned a számítástechnika és a divat kapcsolatában rejlő, egyelőre kiaknázatlan lehetőségeket?

  Megatomi: Elsőre tényleg nincs szembetűnő kapcsolat, de ha beillesztjük a reklámot is a képletbe, akkor már látható az útvonal: a divathoz hozzá tartozik a reklám, annak pedig nélkülözhetetlen része a számítástechnika. Ma már akkora a “reklámzaj”, hogy nem elég csupán névjegy, szórólap, és weboldal terjesztésével foglalatoskodni. Mára ezek már kevésnek bizonyulnak, és alternatív reklámfelületeken kell elérni a leendő vásárlókat. Ma már szükség van Facebook rajongói oldalra, Twitterre, Tumblrre, saját blogra, stb. Mára ezek szinte alapvetőnek számítanak, és ha valaki nyitott az ilyen fajta újdonságokra az hamar szembe találja magát az iPhone-nal is, ami ez esetben egyfajta közlési csatornaként működik. Egy érdekes telefonos alkalmazással egyébként is egy pillanat alatt a világ bármely országából rád találhatnak és már az első megkereséssel megtérülhet a befektetés.

  Annak idején, mikor Vivienne alkalmazását terveztük még nem rohangált ennyi “almás” telefon az utcán. Az Apple szinte minden eszköze meglehetősen drága volt éppen ezért, egyfajta státusz-szimbólumként is tartották számon. Ekkor kezdtek megjelenni a nagy divatházak – a Gucci, a D&G, a Chanel – még kicsit kezdetleges alkalmazásai, de már látszott, hogy idővel erre fog elmozdulni ez az iparág. Az egyetlen baj az volt, hogy elsők között nem nagyon volt kitől inspirálódni, nem igazán tudtuk, hogy egy fotósnak mennyit kell megmutatni magából a telefonján. Egyáltalán kell-e? Végül azonban kitaláltunk egy “csomagot”, ami jelenleg is szerepel a programban. Ebbe az úgynevezett csomagba tartozik a válogatott portfólió, számtalan werkfilm, egy önálló blog, és a biográfia is, mindez egy egyszerű, letisztult tálalásban. Már az első időben éreztük a letöltések láttán, hogy valami jó dolog készül és pozitív irányba haladunk, de hamarosan olyan dolog történt, amire mi sem számítottunk. Ez egy, a Fashion Copious honlapján megjelent ajánlás volt munkánkról mely szinte sokkhatásként ért minket. Ekkor ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés és a mai napig sok megrendelő kifejezetten azért keres fel minket, mert olyan alkalmazást szeretne készíttetni, mint amilyen Vivienné is.

  Shopping.hu: Ezek szerint külföldről is kaptál már pozitív visszajelzést. Mi a helyzet a hazai piaccal? Van igény az ilyen jellegű alkalmazásokra? Mi jellemzi az emberek hozzáállását ezzel kapcsolatban?

  Megatomi: Különös, hogy amikor egy társaságban szóba kerül, hogy mivel foglalkozom, akkor egyértelműen pozitív visszajelzéseket kapok. Sokan valószínűleg “menőnek” tartják a dolgot és ilyenkor úgy tűnik, hogy érdeklődnek is ez iránt, de a szomorú tény az, hogy iPhone alkalmazásra a Fashion Awards-on kívül magyar megrendelés még nem érkezett. Az egyik oka ennek az lehet, hogy itthon nem látják még a potenciált ebben a reklámfelületben, holott amint ezt már korábban is említettem ez idővel egészen biztosan megváltozik. Itthon persze úgy szólván mindenben kicsit hosszabb az érési folyamat. A számok mindenesetre engem igazolnak, az App Store-ból az elmúlt 3 hónapban több mint 10.000 önálló iPhone-ra és iPad-re töltötték le a programjaimat, ami azért számomra is felfoghatatlan.

  Külföldön már nem kell elmagyarázni, ezeknek a technológiáknak az előnyeit. Itthon sok, a divatszakmában mozgó embernek még alap weboldala sincs, vagy csak valami nagyon kezdetleges, így nem várható el, hogy rögtön egy iPhone alkalmazásra mozduljanak rá. A másik véglet az, amikor már szeretne weboldalt, de nem a megfelelő emberrel készítteti el (olcsón, szívességből, barterban), ebből szörnyű végtermék szokott keletkezni. Programozói körökben is ugyanúgy megvannak a szintek szakemberek és szakbarbárok között. Ahogy egy komoly divatanyag fotózására sem a sarki fodrászt hívják el, hanem egy tehetséges, jó referenciákkal és névvel rendelkezőt, úgy a grafikai/programozói munkáknál is fontos, hogy meglegyen a tudás, a hasonló ízlés és nem árt, ha az érdeklődési kör is hasonló. Ebből a szempontból nem ismerek mást, aki célirányosan, csak és kizárólag a divatszakmára irányítaná figyelmét. Ez abszolút tudatos cél volt nálam és nem is vállalok egyéb témakörben munkákat, arra ott vannak mások.

  Shopping.hu: Mikor felkérnek arra, hogy tervezz meg és készíts el egy-egy applikációt akkor hogyan kezdesz neki? Mik a munkafolyamat lépései?

  Megatomi: Az egész folyamat az árajánlatkérésnél elindul. Amikor egy kérés érkezik hozzám, megnézem az illető eddigi webes jelenlétét, anyagait, képeit. Mivel szabadúszóként még ismeretlen vagyok a terepen nem engedhetem meg magamnak, hogy olyan produktumot adjak ki, amit nem szívesen vállalok fel. Hiába készítek egy tízpontos “körítést” egy fotósnak, ha a benne látható képekkel maximum egy közösségi oldalon érhet el egy képzeletbeli, nap képe díjat. Ezzel a hozzáállással nyilván szereztem pár ellenséget is, de én a portfóliómat erősíteni akarom és nem hígítani.

  Olyan szempontból szerencsés vagyok, hogy nem kizárólag ebből kell megélnem, így válogathatok az ügyfelek között. Előfordult olyan, hogy valakiben láttam a potenciált és az eredeti ár töredékéért dolgoztam neki, de olyan is, hogy valaki kétszer annyi pénzt ajánlott, de visszautasítottam, mert úgy éreztem hosszútávon nagyobb kárt okoznék magamnak azzal, hogy egy rossz anyag kerül ki a kezeim közül.

  Szóval, ha az ajánlatkérő továbbjutott a privát selejtezőmön, akkor 100%-osan próbálok ráhangolódni az illetőre. Megvizsgálom mit közvetített eddigi munkáival, javaslatokat teszek azzal kapcsolatban, hogy merre lenne érdemes mozdulni arculat és kommunikáció szempontjából. Az arculati elemek közül megvizsgálom, hogy mit lehet egy- az-egyben átvenni, illetve mi szorul finomításra. Ezt végül egy többoldalas részletes, látványtervvel prezentálom, ami kvázi abban különbözik egy végleges alkalmazástól vagy weboldaltól, hogy nem mozog, de igyekszem élethűen ábrázolni minden elképzelésem, hogy a másik oldalon lássák és értsék mire gondoltam. A terveket az esetek 95%-ban elsőre elfogadják és változtatás nélkül kezdhetem az elkészítésüket.

  Shopping.hu: Lehet esetleg tudni arról valamit, hogy jelenleg min dolgozol?

  Megatomi: Jelenleg, Sam Robinson (UK), Niko Mitrunen (FIN) után most egy brit és egy svájci fotósnak készítek iPhone alkalmazást. A mindennapjaimat most Vivienne stúdiójának tervezése teszi ki, neki is hamarosan megújul a weboldala és az alkalmazása is. Ezen kívül több weboldal is előkészületben van, amikről egyelőre többet nem mondhatok. Folyamatosan kapok a világ különböző pontjairól ajánlatkéréseket, nemrég a GQ magazinba rendszeresen publikáló fotós ügynöke keresett meg, de kapok New Yorkból, Párizsból, de még Dél-Afrikából is felkéréseket.

  Shopping.hu: Vannak-e már terveid a közeli és a távolabbi jövővel kapcsolatban?

  Megatomi: Mára nagy reklámügynökségek kora lejárt a kisebb grafikai stúdiók kerültek előtérbe én viszont ezt továbbgondoltam és egy személyben próbálom az ügyfelek igényeit kielégíteni. Hosszú út áll előttem, nyolc év reklámügynökségi múlt után senkiként álltam fel a székemből, hogy végre azon dolgozhassak, hogy valaki lehessek. Ez a következő három-négy év eredménye lehet majd. Én az a típus vagyok, aki szeret mindent előre látni és megtervezni, már most tudom, mivel szeretnék előrukkolni a következő két évben, de ha elmondanám, más csinálná meg helyettem. Annyit elárulhatok, hogy nem szeretnék “csupán” grafikusként és programozóként tevékenykedni.

  Shopping.hu: Ha lehetőséged lenne a divatszakma bármelyik képviselőjével együtt dolgoznod, akkor ki lenne az? Melyik tervezővel, fotóssal, magazin főszerkesztővel (stb.) készítenél legszívesebben közös projektet?

  Megatomi: Ez egy igazán nehéz kérdés. Pár héttel ezelőtt biztosan Stella McCartney-t mondtam volna, de mára már ő is megjelentette a Stella’s World nevű alkalmazást, úgyhogy erről lecsúsztam. Eddig viszont nem készült még Calvin Klein applikáció, szóval itt még van esély. Komolyra fordítva a szót nincs áhított ügyfél, a lényeg, hogy folyamatosan fejlődjön a portfólióm, egyre nagyobb nevek kérjenek fel itthon és külföldön egyaránt.

  (Source: shopping.hu)

 6. SHOPPING.HU: Újabb magyar alkalmazás okostelefonokra

  A divat óhatatlanul meghódította a számítógépek és az elektromos kütyük világát is, hiszen sorra jelennek meg az olyan alkalmazások melyek kifejezetten okostelefonokra, vagy  tabletekre készülnek. A külföldön hatalmas népszerűségnek örvendő divatos applikációk szépen lassan a hazai szakmát is meghódítják.

  Már itthon is elérhető néhány olyan divattal kapcsolatos, szórakoztató alkalmazás, ami kifejezetten az iPad és iPhone használók részére készült, most pedig ismét bővült a választék. Ezúttal ugyanis a nemrég nyolcadik alkalommal megrendezésre került Fashion Awards Hungary alkalmából készült egy program, melyet Szabó Tamás, vagyis MEGATOMI készített. Tomi neve egyébként már ismerős lehet számotokra is, hiszen Balla Vivienne divatfotósnak és az Anna Amélie márkának szintén ő készítette a weboldalát, valamint hasonló jellegű alkalmazást kreált Vivienne-nek. A szuperhős bőrbe bújt tervezőgrafikus és webfejlesztő szépen lassan tehát meghódítja a számítógépes divatvilágot és a jövőben egészen biztosan meglep még minket. 

  Lássuk is a fent említett munkáit, illetve a Fashion Awards alkalmazás reklámvideóját! Ha pedig ez sem lenne elég, akkor keressétek MEGATOMIt a Facebookon, illetve hivatalos honlapján!

  (Source: shopping.hu)

 7. FASHION COPIOUS: Photographers Jump On the iPhone & iPad App Wagon

  Here is a good example of what you as a photographer, stylist, or any type of creative with a portfolio might consider implementing in an App, should you go down that route. 

  We’re taking a look at the just released iPhone & iPad app by photographer Vivienne Balla. 

  The app, as you’ll see in the images and video below, is smart both in design, information, and sharing capabilities.” … “I’ll be curious to know what it cost to put an app like this together, but as she noted on her blog post the app did take “many, many hours are in development,”. I would presume many of those went into simplifying it as well. But I think the final result is quiet great. She could have added a lot more but the idea here is to share who you are, what you do and examples of your work. She also notes that over 500 downloads already took place without her advertising it.

  (Source: fashioncopious.typepad.com)